Hvad er en Global Stay Tour?

En Global Stay Tour er et digitalt undervisningsforløb og studierejse, som kan foregå direkte fra klasseværelset eller endda fra værelset hjemme hos eleverne – alt det kræver,er en skærm og internetadgang. Her er det personlige møde i fokus, når danske elever bliver budt velkommen af unge fra det globale Syd, som fungerer som deres kultour-guides på “rejsen”. Sammen med deres kultour-guider udforsker de problemstillinger som klimaforandringer, bæredygtigt forbrug, ulighed mellem kønnene eller andre relevante Verdensmålsudfordringer.

Den digitale rejse giver adgang til oplevelser, som eleverne ikke ville kunne få på en almindelig studierejse, fordi de lokale guider viser en virkelighed, som det ellers er svært at få adgang til. Via det personlige møde og en ligeværdig dialog bliver eleverne klogere på nogle af de væsentligste udfordringer, som unge i andre dele af verden oplever, deres internationale perspektiv og engagement i verden styrkes og deres forudsætninger for selv at gøre en forskel øges.

Jeres Global Stay Tour gå til enten Kenya eller Bolivia, hvor Spor Media samarbejder med kulturorganisationerne Nafsi Africa og Teatro Trono:

 • Nafsi Africa i Kenya tilbyder fritidsundervisning i akrobatik, dans og musik for børn og unge i Nairobis slumområder og forsøger samtidig at gøre de unge bevidste om den verden, de lever i.
 • Teatro Trono i Bolivia er et græsrodsteater og kulturprojekt i El Alto, som er kendt som “hovedstaden for Bolivias oprindelige folk”. I organisationens to kulturhuse er der et væld af kulturtilbud for børn og unge.

Lokalt har organisationerne arbejdet med at styrke kultour-guidernes formidlingskompetencer i forhold til at kunne berette om deres eget liv og den virkelighed de bor i. De har fået undervisning af lokale journalister, og er blevet undervist i styring af kamera og lyd, så de er godt klædt på til at varetage opgaven som tour-guider.

 

Indhold:

For at sikre et meningsfuldt forløb skal en Global Stay Tour minimum strække sig over tre skoledage á 1½ -4 timers varighed. Derudover kommer tid til forberedelse og efterbearbejdning – herunder fremlæggelse af formidlingsprodukter for partnerne i Syd.

Aktiviteterne på en Global Stay Tour kan være:

 • Introduktion til kultur-guides
 • Guided tour i et slumområde fx Kibera
 • Besøg hjemme hos kultur-guiderne
 • Danse- eller sangundervisning
 • Teaterforestilling med Teatro Trono
 • Swahili- eller quechua-undervisning
 • Koncert med kvindebandet, Pepea Afrik
 • Interview med lokale ressourcepersoner
 • Guided tour med svævebane (teleferico) fra El Alto til La Paz
 • Besøg hos klimaaktivist, Kisilu Musya

Aktiviteterne foregår i plenum såvel som i mindre grupper med danske elever og deres kultour-guides, hvor der er god plads til snak og spørgsmål.

 

Samarbejde ml. Bolivia/Kenya og Danmark:

Jeres Global Stay Tour skal gerne munde ud i et fælles produkt. Det kan eksempelvis være:

 • Kronik i et lokalt dagblad
 • En fælles sang med tekst skrevet af danske elever og musik komponeret af Pepea Afrik (Kenya)
 • Video, evt. filmet i Kenya eller Bolivia og redigeret i Danmark
 • Udstilling med fotos fra Kenya/Bolivia og fra Danmark

EKSEMPLER PÅ TIDLIGERE PRODUKTER

De globale elever på Osted Efterskole var på en seks-dages rejse til Nairobi og lavede både podcast, videoer, plakat og en portrætartikel.

29 elever fra spansk i 2.g var i marts 2021 på Global Stay Tour til Bolivia. Her tog en gruppe unge fra Teatro Trono imod dem og viste dem rundt.

Elever fra otte forskellige gymnasier tilknyttet ‘Globale Gymnasier’ var i Kenya, hvor de bl.a. besøgte klimaktivisterne Christine og Kisilu Musya.

Eleverne fra Global- og Eventlinjen på Tømmerup Efterskole var på en tre-dages rejse til Nairobi, som de har lavet en film om her.

Vil I afsted på Global Stay Tour?

Ønsker I at høre mere om mulighederne for at komme afsted på en Global Stay Tour? Så send os en mail på spor@spormedia.dk

Spor Media // Elmegade 5, 1. th, 2200, København N, tlf.: +45 3536 0940, spor(at)spormedia.dk

© 2018 Spor Media

×