Vores historie

Det hele begyndte i 1979.

Helle Toft Jensen og Michael Mogensen drog til Mellemamerika med en rejseskrivemaskine, kamera og båndoptager for at fortælle om folkeligt oprør og drømmen om retfærdighed. Vi blev øjenvidner til revolutionen i Nicaragua, skrev en række artikler til Information og tog hjem og producerede sammen med Henrik Jørgensen lyddias-forestillingen ”Frit fædreland – eller dø”, som vi rejste rundt med i Danmark og Skandinavien.

Vi producerede også Spors første undervisningsbog i samarbejde med Spansklærerforeningen.

"Revolutionens børn" blev optaget under alfabetiseringskampagnen.

Omslag fra undervisningsbog om revolutionen.

Vi oplevede, hvordan den kreative bearbejdning af en kompleks virkelighed inspirerede og skabte dialog. Arbejdsgruppen Spor kaldte vi os: Vi ville sætte spor og følge det spor, vi var kommet ind på. Derfor besluttede vi at tage tilbage til Nicaragua for at lave 16 mm filmen ”Revolutionens børn”. Nogle år efter tog vi igen til Nicaragua for at vise ”Revolutionens Børn” for de medvirkende unge, som nu var blevet voksne.

Adressen var Holsteinsgade 29D i kælderen, hvor der voksede et veludrustet lyd-diasværksted frem. Det handlede om at lave produktioner på tre projektorer og med en lydside som på film.

 

Bombens skygge

Hovedpersonen i ”Bombens skygge”.

Små voksne

”Små voksne” - om tre børn fra Guatemala.

I 1984 kom Torben Vosbein til med erfaringer fra undervisningsverdenen og arbejdet med unge, og Michael fik job i Nicaragua. Arbejdsgruppen Spor blev til Mediegruppen Spor!

For Børne & Ungdomsredaktionen i DRTV lavede vi ”I bombens skygge” om Hiroshima og ”Små voksne” - Spors indtil nu eneste fiktionshistorie - om vores rige del af verden set gennem øjnene på tre børn fra Guatemala.

Torben Vosbein og Helle Toft Jensen i Mozambique.

El Salvador i bevægelse.

Spor fik flere og flere kontakter i NGO-verdenen. Det udmøntede sig bl.a. i to store diasshows for WUS (nu IBIS): El Salvador i Bevægelse (1987) om de folkelige bevægelser og borgerkrigen, og ”Liv på trods” (1989) om krigen og menneskeskæbner i Mozambique.

Vi blev også konsulenter for Operation Dagsværk, som gennem årene fik hjælp til at producere mange af deres lyddiasshows hos os, og vi kom til at undervise i formidling på flere af Nicaraguakomiteens ’Byggebrigader'.

Fra slutningen af 80erne og mange år frem var Spor Media primus motor i Danmark og siden i Europa, i det internationale netværkssamarbejde ZEBRA, som fik medlemmer helt ind i Brasiliens regnskov og i Saharas ørken. Mange filmfolk i hele verden - og informationsmedarbejdere i NGOer i Europa - var optaget af, hvordan vi bedst kunne ændre det stereotype billede af mennesker og samfundsforhold i den såkaldte 3. Verden. Dem forsøgte ZEBRA at være med til at binde sammen i et netværk. ZEBRA arbejdede desuden for at fremme produktion af dokumentar- og oplysningsfilm, hvor mennesker fra Syd ikke var objekter men subjekter. ZEBRAs vigtigste instrument var et tidsskrift på tre sprog - ZEBRA News - men vi organiserede også danske og internationale møder.

ZEBRA News blev distribueret til det meste af verden.

ZEBRA fik sit hovedkontor i Elmegade 5, hvor Spor havde etableret sig i et kontorfællesskab. ZEBRA-aktiviteterne trak Signe Byrge Sørensen til, som med engagement og viden blev en vigtig del af Spor, indtil hun valgte at blive selvstændig producent.

Artikel i tidsskriftet ”Klip” om arbejdet med at formidle film fra festivaler.

I 1985 blev vi inviteret til at deltage i den årlige store Festival for Latinamerikansk Film i Havana. Det var en overvældende oplevelse at møde filmfolk fra hele kontinentet. Vi så mange fantastiske film, som vi synes danskerne også skulle se, så på vejen hjem besluttede vi, at vi ville promovere film fra Latinamerika og gerne fra Afrika og Asien også. Sikre dem varig distribution til undervisningssektoren gennem Statens Filmcentral, få dem med på filmfestivaler og gerne i TV.

Med støtte fra Danida promoverede vi film fra Syd i de næste 13 år. Udover festivalen i Havana kom vi også til FESPACO, den store Afrikanske filmfestival i Ouagadougou i Burkina Faso, og derudover til festivaler i Tunesien, Sydafrika, Chile og Indien. Det blev til ca. 100 titler som fandt vej til et dansk publikum. Fem af dem var afrikanske spillefilm, som blev importeret i samarbejde med distributører i Sverige, Norge og Finland og oversat til de fire sprog.

Temaet om afrikansk migration er i 2015 blevet opdateret med hjælp fra DIIS.

Fire film og baggrundsmaterialer om den lange konflikt i Mellemøsten

Undervisningsministeriet begyndte vi at lave undervisningsmaterialer til en række film, der er i distribution i Danmark. Materialerne ligger på hjemmesiden Fjerne Naboer, og formålet er at give elever og undervisere – primært i gymnasieskolen – et grundigt indblik i de problematikker og virkeligheder, filmene beskæftiger sig med.

Vi samarbejdede også med Filminstituttet om festivalerne Det Åbne Vindue, og Fjerne Naboer. Vi lavede selv Festival fra Syd i samarbejde med en lignende festival i Oslo, og i 2003 foreslog Thomas, som var kommet til i mellemtiden, at vi startede festivalen Salaam, som blev lanceret i 2004.

Det blev en stor succes, så året efter blev Salaam etableret som selvstændig organisation og har siden udviklet sig til et stort og vedvarende projekt.

 

På filmfestivalen i Havana I 1987 havde vi også mødt en gruppe latinamerikanske instruktører, som ville lave en international co-produktion med unge piger som hovedpersoner: Vision Latina. Så i 1988 vente vi tilbage til Havana med vores film om en dansk-chilensk pige, hvis forældre var flygtet fra Pinochets diktatur: ”Isabel c/o Danmark”.

Isabel

Isabel og hendes mor i København.

Det blev en ny start på det at producere film udsprunget af egne ideer - mest om mennesker i Afrika og Latinamerika og deres visioner, udfordringer og identitetsspørgsmål. Ofte følger vi dem gennem længere tid, og bestræber os på at vende tilbage og vise resultatet til de medvirkende. Det er bl.a. blevet til Isabel på Vej, Online med Forfædrene, Drømmenes Hotel, Fodboldskolen, Vi Bryder Grænser ned og Moussa Diallo - manden og musikken.

On-line med forfædrene.

Drømmenes hotel.

Moussa Diallo.

Vi laver også undervisnings-, info-, og dokumentarfilm i samarbejde med enkeltpersoner og organisationer - om deres engagement og mærkesager, f. eks. Okwiyamba/Building Together (om skolebyggeri i Namibia) for IBIS, ”En høne i hånden er bedre end 10 på taget” (om mikrokredit) for Cykler til Senegal, Filmløvinden (om en kvindelig producer i Burkina Faso) og Regnbuen (om et børneteaterprojekt i Mali).

Og når danske temaer presser sig på, eller vi møder et menneske med en vigtig historie, laver vi også film i Danmark f. eks. ” Om lidt er det slut” (om sygdommen ALS), ”Hva?!” (om høreproblemer), og Sidste kapitel (om Tage Voss og det at ældes). Det kan også blive til websites som Øjenåbner - film og baggrundsmaterialer om børn med synshandicap.

2003 var Gitte Jakobsen kommet til - journalist med udsyn og erfaring - og satte fart i nye projektområder:

Med projekt Global Kids organiserer vi hvert år besøg af børne- og ungdomskulturgrupper fra lande i Latinamerika, Afrika og Asien. Grupperne står for workshops og forestillinger på skoler, gymnasier og højskoler, hvor der skabes direkte kontakt via teater, dans, musik eller akrobatik. Kulturbesøgene bruges også til debat om globale emner som fattigdom og klimaforandringer. Projektet hviler på et samarbejde med blandt andet Kalundborg Kommune.

Vi organiserer besøgene i samarbejde med tyske KinderKulturKarawane. I perioden 2010-14 foregik det også i samarbejde med organisationer og kommuner i Tyskland, Østrig, Slovenien og Bulgarien, delvist finansieret via tre EU-programmer (Grundtvig, European Aid og Comenius Regio).

Global Kids Cynthia

Cynthia var sammen med andre unge akrobater fra Nafsi Africa på fire ugers turné i Kalundborg og omegn.

Det har altid været centralt for Spor at støtte specielt unge fra Syd’s muligheder for at komme ’til orde’. Med støtte fra CISU har Spor derfor - i samarbejde med kulturorganisationen COMPA i Bolivia - etableret et medieprojekt for unge i en af Bolivias største byer, El Alto. Byen er berygtet for fattigdom, kriminalitet og misbrugsproblemer, og via projektet lærer de unge at bruge filmmediet til at skildre deres egen virkelighed og stille krav til voksne og til samfundet.

Shezenia og Anahí

Shezenia og Anahí fra Bolivia instruerede "Vi bryder grænser ned".

Teyo Bonin (tv) var leder af projekt Miradas Juveniles.

Siden 1997 har Korthe Lund Barfod været det uundværlige omdrejningspunkt for styringen af vores regnskaber. Og i 2008 kom Oskar Fanta til - verdensborger og filmklipper. Han har hjulpet med mange filmprojekter siden da og er stadig en del af gruppen.

Vi har også haft mange nyuddannede forbi i kortere eller længere tid som frivillige eller praktikanter.

Vi staver os nu med flere små bogstaver - Spor Media - men vi er stadig optaget af at gøre verden til et bedre sted at være - sammen.

Korthe Barfod

Korthe Barfod var med da"Drømmenes hotel" havde premiere i Senegal.

Oskar Fanta underviser unge bolivianere i lommefilm.

Spor Media // Elmegade 5, 1. th, 2200, København N, tlf.: +45 3536 0940, spor(at)spormedia.dk

© 2018 Spor Media

×