POSITIVE VIBES I NAMIBIA
POSITIVE VIBES I NAMIBIA
I Namibia søger rettigheds-organisationen Positive Vibes at påvirke strukturelle og kulturelle årsager til at menneskerettighederne bliver overtrådt.
I Namibia søger rettigheds-organisationen Positive Vibes at påvirke strukturelle og kulturelle årsager til at menneske-rettighederne bliver overtrådt.
Gennem to årtier har Positive Vibes udviklet sine egne metoder, der har vist sig effektive i arbejdet for at skabe forandring gennem netværkssamarbejde, organisationsudvikling og fortalervirksomhed.
Positive Vibes opstod i Namibia under aids-epidemien i 90’erne som en aktivitet under den danske NGO Ibis (senere Oxfam) og var med til at ændre synet på smittede og styrke deres selvtillid.
Siden har Positive Vibes udviklet sig til en regional rettighedsorganisation med partnere i hele Afrika.
I fokus er stadig de mest stigmatiserede i samfundet – primært LGBT-personer, sexarbejdere og mennesker, der lever med hiv (PLHIV).
Positive Vibes har kontorer i Windhoek og Ondangwa, Namibia samt i Cape Town i Sydafrika og benytter sig af et netværk af facilitatorer og konsulenter i det meste af Afrika.
I Namibia, hvor Positive Vibes står stærkt, har organisationen flere gange spillet en central rolle i forsvaret for målgruppernes rettigheder.
Her trækker organisationen på et stort netværk af partnere, der repræsenterer LGBT+, sexarbejdere og PLHIV og mere generelt unge kvinder.
Resultaterne er veldokumenterede og højt værdsat af partnere.
Repræsentanter fra både politi, lokale foreninger, kirker og regering talte ved mødet “Take Back the Night” i Outjo d. 6. december 2023.
Positive Vibes opstod i Namibia under aids-epidemien i 90’erne som en aktivitet under den danske NGO Ibis (senere Oxfam) og var med til at ændre synet på smittede og styrke deres selvtillid.
Siden har Positive Vibes udviklet sig til en regional rettighedsorganisation med partnere i hele Afrika.
I fokus er stadig de mest stigmatiserede i samfundet – primært LGBT-personer, sexarbejdere og mennesker, der lever med hiv (PLHIV). Positive Vibes har kontorer i Windhoek og Ondangwa, Namibia samt i Cape Town i Sydafrika og benytter sig af et netværk af facilitatorer og konsulenter i det meste af Afrika.
I Namibia, hvor Positive Vibes står stærk, har organisationen flere gange spillet en central rolle i forsvaret for målgruppernes rettigheder. Her trækker organisationen på et stort netværk af partnere, der repræsenterer LGBT+, sexarbejdere og PLHIV og mere generelt unge kvinder.
Gennem to årtier har Positive Vibes udviklet sine egne metoder, der har vist sig effektive i arbejdet for at skabe forandring gennem netværkssamarbejde, organisationsudvikling og fortalervirksomhed.
Resultaterne er veldokumenterede og højt værdsat af partnere.
AKTUELT
//Ana-Djeh San Trust
Med en ny bevilling fra CISU på DK 999.888 har Spor Media udvidet sit samarbejde med Positive Vibes til at starte et nyt projekt i Namibia med støtte til //Ana-Djeh San Trust (//AST), en San ungdomsorganisation, der blev etableret i 2014.
//ASTs hovedformål var oprindeligt at fremme adgangen til skoler og videregående uddannelser for unge San kvinder og mænd, som stort set ikke har haft adgang til uddannelsessektoren.
I årenes løb er //AST’s arbejde blevet udvidet til at omfatte arbejde for at fremme og øge bevidstheden om San-kulturen som en måde at genoprette værdighed og stolthed for San-samfundene.
San, de oprindelige folk i det sydlige Afrika, er den mest marginaliserede og socialt udstødte befolkningsgruppe i Namibia. Der er omkring 30.000 til 40.000 San-folk i Namibia.
San-ungdommen i Namibia står over for en lang række komplekse og indbyrdes forbundne problemer. Disse problemer er primært forankret i historisk marginalisering, begrænset adgang til uddannelse og sundhedspleje, kamp om jordrettigheder og social diskrimination.
Projektet har til formål at styrke marginaliserede unges position i de namibiske San-samfund.
Der er tre indsatsområder:
1) Organisatorisk støtte til //Ana-Jeh San Trust (//AST).
2) Mobilisering af en bredere gruppe af unge SAN kvinder og mænd til at indgå i //ASTs netværk.
3) Promovering af en effektiv lokal og national fortalervirksomhed omkring San-folkets rettigheder i det namibiske samfund.
Der er også rigtigt gode nyheder for People’s Choice – People’s Voice projektet, som startede i 2022. Med en bevilling fra CISU til Spor Media på DK 499.734 fortsætter Peoples Choice – Peoples Voice projektet i to byer i Namibia, Groot Aub og Outjo.
Formålet er her at sikre organisatorisk og økonomisk bæredygtighed i en udfasningsperiode på 15 måneder.
Læs mere om projektets resultater i løbet af 2022 og 2023 her på siden.
Spor Media har kendt Positive Vibes siden 90’erne, da initiativet stadig fungerede som HIV-afdelingen i Ibis.
For eksempel var Spor involveret i dokumentarfilmprojektet ‘Step for the future’, der havde sit udspring i Sydafrika og som blev en stærk stemme i bestræbelserne på at få anerkendt mennesker med hiv/aids også i Namibia.
Senere – i 2008 – organiserede Spor Media konferencer og aktiviteter i Danmark for at sprede Positive Vibes’ erfaringer fra det sydlige Afrika.
I 2018 indledte de to organisationer et tættere samarbejde med henblik på at styrke stigmatiserede unges rettigheder i Namibia.
Peoples Choice – Peoples Voice
Med en bevilling fra CISU samarbejder Spor Media med Positive Vibes om projekter i seks, primært mindre og fattige byer i Namibia.
Projektet startede i begyndelsen af 2022 i Keetmanshoop i det sydlige Namibia.
Med erfaringerne fra arbejdet i Keetmanshoop blev projektet udvidet i starten af 2023, nu under navnet Peoples Choice – Peoples Voice.
Formålet er at gøre byerne mere sikre og inkluderende for marginaliserede og sårbare unge i alderen 15-24 år (LGBT+ personer, unge kvinder, stofmisbrugere og sexarbejdere, som i vid udstrækning er udsat for chikane, overfald og voldtægt), at afprøve metoder, der kan bruges andre steder i landet samt at indvirke på nationale politikker.
Projektet hviler på den antagelse, at:
There can be no othering when everyone is a part of ‘us’.
I de seks byer er der etableret nye lokale netværk med repræsentanter for de unge, fra lokale foreninger og fra statslige og kommunale myndigheder.
Tilsammen er de drivkraften bag en række forandringer, der skaber større tryghed, sikkerhed og inklusion i lokalsamfundet.
Der er allerede opnået fine resultater:
en generel større forståelse for de unge og deres problemer, flere kirker er blevet mere åbne for LGBT-troende, politiet er begyndt at samarbejde med lokalsamfundet om at øge sikkerheden, stofmisbrugere på nedtrapning får adgang til hjælp i netværksgrupper, flere sårbare unge kommer tilbage på skolebænken, forbedrede forhold på sundhedsklinikker.
Der er flere eksempler på myndighedspersoner på højt niveau, som engagerer sig for at være med til at løse alvorlige sociale problemer i deres lokalsamfund.
Videointerview med Alexia Naris fra Pots of Hope
LÆS OGSÅ ARTIKEL OM EVENTET “TAKE BACK THE NIGHT ” OG POTS OF HOPES’ KAMP FOR AT MODVIRKE KØNSBASERET VOLD VIA LOKALT SAMARBEJDE, FÆLLESSKAB OG TRYG DIALOG.