TEATRO TRONO I BOLIVIA

TEATRO TRONO I BOLIVIA

Teater og drama giver bedre livsmuligheder for børn og unge i El Alto, og Teatro Tronos farverige kulturhus er en verden fyldt med fantasi, omsorg og muligheder.

Teatro Trono og Spor Medias fælles historie rækker tilbage til 2003, da en repræsentant fra Spor Media for første gang besøgte Teatro Tronos farverige kulturhus i El Alto og mødte kulturforeningens grundlægger, Ivan Nogales.

Vores to foreninger var blevet bragt sammen af en fælles bekendt: Kinderkulturkarawane i Tyskland. Allerede samme år kom Ivan på besøg i Danmark, og året efter organiserede vi den første turné for en gruppe unge artister fra Teatro Trono. Det blev starten på Spor Medias Global Kids projekt.

I de efterfølgende år blev det til flere besøg, og turneen i 2023 bliver den 6. i Danmark med unge fra Teatro Trono.

Miradas Juveniles (Unge blikke): Teatro Trono-turneerne var en fantastisk gave til danske børn og unge, men hvordan kunne vi fra Danmark gøre en forskel for børn og unge i Bolivia?

Ivan Nogales og de andre ’tronoer’ var interesserede i at blive bedre til at håndtere filmmediet, og det blev til en række projekter – først for unge i Teatro Trono, der blev trænet som teaterpædagoger og siden kunne tage ud på skoler og lærerseminarer og introducere filmmediet som et værktøj til at ændre pædagogikken i skolerne. Projekterne modtog støtte fra CISU.

Se film om træning på lærerseminarier

 

 

 AKTUELT

DANMARKS-TURNE

I november 2023 kommer Teatro Trono på turné i Danmark – for sjette gang.

Den turnerende gruppe bliver på seks medlemmer. De tilbyder workshops i teater, musik og dans og viser forestillingen “ÅNDERNES SANG”.

Spor media har kontakt til gymnasier og højskoler, der får besøg af gruppen.

Se mere på www.globalkids.dk

 

 Una vida sin violencia’ (Et liv uden vold): Som mange andre latinamerikanske lande har Bolivia et voldsomt problem med vold i familien – til dels drevet af alkoholmisbrug og som regel med kvinder og børn som ofre.

Der har været mange internationalt støttede kampagner for at få kvinderne til at søge hjælp.

Teatro Trono ønskede at inddrage børn og unge, som er dem, der kan skabe et fremtidigt samfund med mindre vold og diskrimination. Det blev til projekt ’Una vida sin violencia’ (Et liv uden vold), der både afdækkede vold og undertrykkelse i deltagernes egne liv og endte ud i en forestilling, der blev vist på skoler i La Paz og i El Alto.

Global Stay Tours: Da den globale corona-pandemi i 2020 satte en stopper for alle fysiske rejser blev Nafsi en vigtig partner i Spor Medias virtuelle studierejser Global Stay Tours. De unge fra Nafsi er fantastiske kultur-guider og med de danske skolers deltagerbetaling, er der penge til, at de unge kan få honorar for deres arbejde. Det har betydning ikke kun for dem selv men for hele familien.

 

“El Mañana es Hoy” – ”Fremtiden begynder i dag”

  

– Historien om Teatro Trono

Teatro Tronos fremtid begyndte i 1989, da sociolog Ivan Nogales støttede en håndfuld gadebørn med at finde et alternativ til deres liv på gaden eller på et børnehjem, der mest mindede dem om et fængsel.

Se film om Teatro Trono

Ivan Nogales inviterede drengene med hjem i sin mors lille toværelses-hus, og de besluttede, at de ville leve af gadeteater.

Den dag tog de hul på fremtiden.

Efter nogle vanskelige år blev Teatro Trono inviteret på sin første internationale turné, og de penge, de tjente, brugte de på at skaffe genbrugsmaterialer til at bygge videre på Ivans mors hus, inddrage baggården og bygge i vejret – højere og højere, til det nåede syv etager.

Huset blev fyldt med liv og aktiviteter. Hundredvis af kvarterets børn og unge har modtaget kulturundervisning, og har sammen med deres forældre været til alle mulige aktiviteter og forestillinger, og gaden udenfor er blevet omdannet til El Altos første kultur- og gågade.

De unge lærer at udtrykke sig, de får selvtillid og en følelse af kulturelt tilhørsforhold i et land, der stadig er præget af voldsom racisme og ringeagt for landets oprindelige folk.

Siden 2013 har Teatro Trono været med i det latinamerikanske netværk “Cultura Viva Comunitaria”. De mange græsrodsorganisationer i netværket arbejder for, at folkelig kultur skal anerkendes ved at få en lille del af hvert enkelt lands budget. Teatro Trono var primus motor i netværkets første

SPOR MEDIA

Elmegade 5, 1. th, 2200 København N,

E-mail: spor@spormedia.dk

© 2024 Spor Media

×